Είστε εδώ

Παρατηρητήριο Παπάδων

Ο γέροντας κι η Φεγγαρένια του Άθω

Ένα άγνωστο περιστατικό που συνέβη πριν από χρόνια στο Άγιον Όρος, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Το περιστατικό πρόκειται να δημοσιευθεί στο βιβλίο «Ο Άθως όπως τον γνώρισα», από τον Συμεών Χατζητεφτέρογλου το οποίο θα εκδοθεί σύντομα από τις εκδόσεις «Λύχνος Ορθοδοξίας». Το απόσπασμα είναι το παρακάτω:

Ο Γέροντας επέστρεφε στο κελί του αλλά, καθώς είχε αργήσει, τον είχε προλάβει το σκοτάδι. Ευτυχώς ήταν καλοκαίρι με πανσέληνο κι έτσι ο Γέροντας δεν είχε δυσκολία να βρει το δρόμο του. Καθώς όμως, προχωρώντας, έκανε μια στροφή αριστερά, είδε μια φιγούρα ανθρώπινη ανάμεσα στα δέντρα. Κινήθηκε προς αυτήν να δει καλύτερα· ίσως ήταν κάποιος διαβάτης που είχε χάσει το δρόμο του και χρειαζόταν βοήθεια. Όμως, με το που πλησίασε αρκετά, τι να δει; Η ανθρώπινη φιγούρα ήταν μια νέα και όμορφη γυναίκα!

-Ευλογημένη μου, τι κάνεις εδώ, δεν ξέρεις πως η μόνη γυναίκα που μπορεί να βρεθεί εδώ είναι η Παναγία;

Η γυναίκα δε μίλησε καθόλου. Κοίταξε το Γέροντα και του είπε:

- Πλησιάζει ο καιρός που όσοι μένουν εδώ θα δουν ποιο είναι το πρόσωπο της αφέντρας αυτού του τόπου και θα δείτε πως τη λατρεύουν πραγματικά!

Επιμένει ο Άνθιμος: Όχι στις ισλαμικές σπουδές στο ΑΠΘ

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο πρόγραμμα ισλαμικών σπουδών που πρόκειται να ενταχθεί στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επανέλαβε ο μητροπολίτης Άνθιμος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο ίδιος δήλωσε πως συμφωνεί με το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για το ζήτημα αυτό.

Ορθόδοξη φαντασιόπληκτη συκοφαντία

Το συκοφαντικό δημοσίευμα (screenshot)

Σε συκοφαντική επίθεση εναντίον των Ελλήνων θρησκευτών επιδίδεται τις τελευταίες μέρες το ορθόδοξο ίντερνετ. Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Καλαμάτα από μια ομάδα παρανοϊκών, έδωσε αφορμή για ένα όργιο παραπληροφόρησης στο οποίο οι Έλληνες θρησκευτές παρουσιάζονται περίπου σαν πάνοπλοι ετοιμοπόλεμοι τρομοκράτες.

Η υπόθεση, πήρε δημοσιότητα μετά το δημοσίευμα γνωστής ορθόδοξης ιστοσελίδας με αδυναμία στις θεωρίες συνωμοσίας (βλπ. ένθετη φωτογραφία). Η ιστοσελίδα αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιώς την οποία όμως δε βρήκε απευθείας αλλά από... ρωσική ιστοσελίδα! Το δε κείμενο της υποτιθέμενης ανακοίνωσης, δεν παρατίθεται πουθενά. Δίνονται μόνο φράσεις σε εισαγωγικά -και κακοποιώντας τα... τριγενές τριτόκλητα (sic)- χωρίς πουθενά να διευκρινίζεται τι προέρχεται από την ανακοίνωση και τι από τη φαντασιοπληξία και την άγνοια του συντάκτη.

Ιερώνυμος: Ο Τσίπρας μου είπε ότι δεν κατανοεί όσους βιάζονται να καταργηθούν τα θρησκευτικά

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απο κοινού, συναινετικές,  αποφάσεις στα εκκλησιαστικά - με την ευρεία έννοια - θέματα.

«Θεοκρατία ή κράτος δικαίου; Τολμήστε το!»

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο θέμα των Θρησκευτικών, υπογραμμίζει πως είναι ευκαιρία και ανάγκη να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος ώστε να θεσπιστούν τα αυτονόητα. 

Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση προς όσους επιχειρούν να προασπίσουν το συνταγματικό δικαίωμα στην ανεξιθρησκία, καθώς επιχείρησε να αναγάγει τη δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου για απλοποίηση της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών σε... απειλή κατά των Ελλήνων.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

3 στοὺς 4 Ἕλληνες ζητοῦν Διαχωρισμὸ Ἐκκλησίας-Κράτους!

Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, αλλά και η επιστολή που του απέστειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα επανάφεραν το ζήτημα στην επικαιρότητα για ακόμη μια φορά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για το «Βήμα της Κυριακής», το 74,5% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, με μόνο ένα ποσοστό 19,7% να διαφωνεί.

Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί λόγω των εσφαλμένων επιλογών της στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 47% θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί, ενώ το 43,9% υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2005, το 57,8% δήλωνε πως ο ρόλος της Εκκλησίας έχει ενισχυθεί και μόνο το 19,8% υποστήριζε πως έχει αποδυναμωθεί.

Παράλληλα, το 73% των ερωτηθέντων στην έρευνα τάσσεται υπέρ της καύσης των νεκρών, την οποία η Εκκλησία εξακολουθεί να απορρίπτει. Επίσης, το 78,4% τάσσεται υπέρ της άποψης ότι οι κληρικοί θα πρέπει στο εξής να μισθοδοτούνται από την Εκκλησία και όχι από το ελληνικό δημόσιο, όπως ισχύει σήμερα.

Ἡ πηγὴ εἶναι ἐδῶ.

Δὲν ἔχει τὸ Κράτος χρήματα. Τί ζητοῦν;

Ἔχει τὸ κράτος χρήματα νὰ ἐπενδύσῃ; Τότε γιατί δὲν ἐπενδύει νὰ λυθῇ τὸ πρόβλημα τῆς ἀνεργίας; Ἡ τρόικα δίνει χρήματα γιὰ νὰ πληρωθοῦν τὰ ἄμεσα χρέη. Ἡ τρόικα περιμένει νὰ γίνουν οἱ ἐπενδύσεις ἀπὸ τὶς μαξιλαροθῆκες καὶ τὰ στρώματα καὶ εἰδικότερα ἀπὸ τὸ περιεχόμενό των. Νὰ ἀναπτύξουν οἱ Ἕλληνες ἰδιωτικὴ πρωτοβουλία. Ἡ Χριστιανικὴ Ἐκκλησία ἂς καλέσοι τοὺς ἐπιχειρηματίες ποὺ τὴν περιτριγυρίζουν καὶ ἂς ἐπενδύσοι ὅπως νομίζει. Μέχρι τώρα τὸ ἑλληνικὸ κράτος ἔχει ἀποδειχθεῖ κακὸς ἐπιχειρηματίας. Σκορπᾷ τὰ χρήματα τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ καὶ ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστο αὐτὰ χάνονται.

Τὸ ἄρθρο γιὰ τὸ ζήτημα ἐδῶ.

Τὸ 68.2% τῶν Ἑλλήνων νὰ βλέπῃ τί ἴσως ὑποστηρίζει ἄθελά του!

Κάποτε πρὶν μία γενεά, ὅλοι οἱ παπάδες, οἱ χωροφύλακες, οἱ δάσκαλοι, οἱ καθηγητὲς καὶ οἱ διάφοροι ἀξιωματοῦχοι μιλοῦσαν ἔτσι. Αὐτὲς οἰ παρουσιάσεις στηρίζονται σὲ λεγόμενα χριστιανῶν θεολόγων, οἱ ὁποῖοι θέλουν νὰ παρουσιάσουν τὴν χριστιανικὴ μυθολογία μὲ κάποια λογικὴ καὶ ἱστορικότητα. Βεβαίως οὔτε ὠς ἐπαναστάτης, οὔτε ὠς φιλόσοφος ἐμπνέει τὸ πρόσωπο Ἰησοῦς. Πρέπει ὅμως νὰ εἴμαστε ἐλεύθεροι νὰ λέμε ὅτι γιὰ ἐμᾶς αὐτὸ τὸ ἄτομο εἶναι ἀνύπαρκτο καὶ τελείως ἀδιάφορο, νὰ μὴν μᾶς ἀπασχολοῦν καὶ φυσικὰ νὰ μὴν γυρίσουμε σὲ παλαιότερες καταστάσεις.

Τὸ κήρυγμα μίσους ἐδῶ.

Ἂς μὴν παραβρεθοῦν ποτὲ ξανὰ σὲ Ἐκκλησία!

»Κυριακή σήμερα, πού λειτουργηθήκατε σεις οι άρχοντές μας; Αλειτούργητοι άρχοντες; Τι προκοπή να δούμε τότε με αλειτούργητους άρχοντες; Τι κακό είναι αυτό που συμβαίνει με σας τους επισήμους; Έχουμε επίσημες εορτές και έρχεστε μετά – μετά τη Λειτουργία, στη Δοξολογία μόνο. Δεν είναι η Λειτουργία, κύριοι Επίσημοι, για τον αφερλή λαό. Η Λειτουργία είναι αναγκαία προπαντός για σας, για να λάβετε την ευλογία του Θεού, για να κυβερνήσετε σωστά τον ματωμένο και αγιασμένο αυτό τόπο της πατρίδας μας».

Στις παρατηρήσεις αυτές αντέδρασε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και, μετά από προτροπή της, αποχώρησαν οι περισσότεροι από τους επισήμους. 

Οι εκπρόσωποι της πολιτείας παρέστησαν στο πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες. Στη διάρκεια της τελετής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Ἀναμένουμε...

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης άνοιξε και θέμα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας είπε ότι τα πρώτα βήματα μπορούν να γίνουν σύντομα υποστήριξε όμως ότι η όλη πορεία «είναι μακριά και δύσκολη».

«Εκκλησία και κράτος πρέπει να διαχωριστούν αλλά αυτή η πορεία είναι μακριά και δύσκολη» είπε χαρακτηριστικά παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε «πρέπει να εκλογικεύονται αυτοί οι ρόλοι. Βήματα προς την κατεύθυνση ανεξαρτησίας κράτους- εκκλησίας μπορούν να γίνουν σύντομα».

Ὁλόκληρο τὸ ἄρθρο ἐδῶ.

Σελίδες

Εγγραφή στο Παρατηρητήριο Παπάδων