Είστε εδώ

Επιμένει ο Άνθιμος: Όχι στις ισλαμικές σπουδές στο ΑΠΘ

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο πρόγραμμα ισλαμικών σπουδών που πρόκειται να ενταχθεί στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επανέλαβε ο μητροπολίτης Άνθιμος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο ίδιος δήλωσε πως συμφωνεί με το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ για το ζήτημα αυτό.

«Απαρχής δηλώθηκε και όχι από εμένα προσωπικώς αλλά από κόσμο θεολογικό και μη θεολογικό, ότι εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Θεολογική Σχολή δεν θέλουμε ισλαμικές σπουδές», υποστήριξε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αντιπροτείνοντας να λειτουργήσει το πρόγραμμα ισλαμικών σπουδών σε κάποια σχολή δασκάλων, καθηγητών ή και στην πόλη της Κομοτηνής, λόγω της παρουσίας μουσουλμάνων. «Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια εκπροσώπηση», πρόσθεσε.
 
«Έχω λόγους σαν παλαιός παιδαγωγός και ασχολούμενος με τη νεολαία. Νομίζω ότι θα επιβεβαιωθούν αυτά που φοβούμαι διότι θα υπάρξουν στιγμές που τα παιδιά αυτά μπορεί να συγκρουστούν», δήλωσε επίσης.
 
Αναφερόμενος σε αυτούς που προτίθενται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα αυτό, ο κ. Άνθιμος είπε ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν.
 
Παράλληλα, ο μητροπολίτης Άνθιμος διαφώνησε με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία και κεφάλαια με τις άλλες μεγάλες θρησκείες ανά τον κόσμο, λέγοντας «Είναι ντροπής πράγματα αυτά, δεν είναι δικαιολογίες» και έκανε λόγο για μιμητισμό.
 
Υπενθυμίζεται πως στην τελική ευθεία έχει μπει η εισαγωγή του πρώτου προγράμματος ισλαμικών σπουδών σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. Παρά τις συντηρητικές φωνές που αντιδρούν, το πρόγραμμα χαίρει της αποδοχής της πλειοψηφίας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα για τους ιεροδιδασκάλους.
 
 
Post to twitter: