Είστε εδώ

Ορθόδοξη φαντασιόπληκτη συκοφαντία

Το συκοφαντικό δημοσίευμα (screenshot)

Σε συκοφαντική επίθεση εναντίον των Ελλήνων θρησκευτών επιδίδεται τις τελευταίες μέρες το ορθόδοξο ίντερνετ. Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Καλαμάτα από μια ομάδα παρανοϊκών, έδωσε αφορμή για ένα όργιο παραπληροφόρησης στο οποίο οι Έλληνες θρησκευτές παρουσιάζονται περίπου σαν πάνοπλοι ετοιμοπόλεμοι τρομοκράτες.

Η υπόθεση, πήρε δημοσιότητα μετά το δημοσίευμα γνωστής ορθόδοξης ιστοσελίδας με αδυναμία στις θεωρίες συνωμοσίας (βλπ. ένθετη φωτογραφία). Η ιστοσελίδα αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιώς την οποία όμως δε βρήκε απευθείας αλλά από... ρωσική ιστοσελίδα! Το δε κείμενο της υποτιθέμενης ανακοίνωσης, δεν παρατίθεται πουθενά. Δίνονται μόνο φράσεις σε εισαγωγικά -και κακοποιώντας τα... τριγενές τριτόκλητα (sic)- χωρίς πουθενά να διευκρινίζεται τι προέρχεται από την ανακοίνωση και τι από τη φαντασιοπληξία και την άγνοια του συντάκτη.

 

Ψάχνοντας λίγο το ιστορικό του εν λόγω κειμένου, αρχίζουν τα ενδιαφέροντα.

Η γνωστή ιστοσελίς αναδημοσίευσε τη ρωσική ιστοσελίδα Pravoslavie.ru (αγγλόφωνη).

Pravoslavie.ru (αγγλόφωνη) δ' αναδημοσίευσεν Pravoslavie.ru (ρωσόφωνη).

Pravoslavie.ru (ρωσόφωνη) δ' αναδημοσίευσεν Άγιον Όρος ντοτ Ρου.

Άγιον Όρος ντοτ Ρου δ' αναδημοσίευσεν Ρομφαίαν.

Κι αναρωτιόμαστε:

  • Γιατί η γνωστή ελληνόφωνη ιστοσελίδα πήγε, δια της τεθλασμένης μέσω... Ρωσίας για να βρει την είδηση; Πως απέτυχε να εντοπίσει το πρωτότυπο, ελληνικό κείμενο, ενώ όλες οι ιστοσελίδες παραθέτουν σύνδεσμο προς την πηγή τους;
  • Γιατί το Pravoslavie δίνει ως ημερομηνία της ανακοίνωσης την 16 Νοεμβρίου 2015, ενώ το πρωτότυπο κείμενο δημοσιεύεται στη Ρομφαία στις 12 Νοεμβρίου 2015;
  • Γιατί η γνωστή ιστοσελίδα μιλά γενικώς για Μητρόπολη Πειραιώς ενώ η Ρομφαία μιλά ξεκάθαρα πως πρόκειται απλώς για το Γραφείο Αιρέσεων της Μητρόπολης;
  • Και στην τελική γιατί το κείμενο δε βρίσκεται πουθενά στον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης Πειραιώς;

Το να προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα σύγκρουσης κάποιοι ορθόδοξοι είναι κάτι το συνηθισμένο. Κάποιοι πρέπει να δικαιολογούν τους μισθούς τους. Το να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη των λόγων τους επίσης είνα συνηθισμένο.

Στην κινηματογραφική ταινία «Κίκα» του Πέδρο Αλμοδοβάρ η πρωταγωνίστρια αναρωτιέται: «κι εγώ γιατί βιάστηκα; Για να πουληθεί περισσότερο γάλα εβαπορέ;»

Στην περίπτωση του παραπάνω δημοσιεύματος μπορούμε πάντως να διαπιστώσουμε εύκολα πως όλο αυτό το πενταπόστημα δυσφήμισης γίνεται για να πουληθούν είδη προστασίας και αυτοάμυνας (βλπ. στο τέλος της εικόνας). Η ορθόδοξη μανία καταδίωξης πάντα πουλάει.

Post to twitter: